
محمد حقی
شهوت و شهوترانی در هر دوره ای از تاریخ نمود و نماد خاصی دارد و امروزه نیز همان ماجرای با شکل و شمایلی خود را نشان می دهد. بد نیست نگاهی داشته باشیم به ریشه های تاریخی بروز این معضل اجتماعی در صد سال اخیر.
در دوران قاجار به علت پایبندی نسبی دولت و نفوذ اجتماعی روحانیون، مفاسد اخلاقی تا حدود زیادی غیرعلنی بود.
گسترش ارتباط با دنیای غرب و الگوپذیری متجددان از زندگی مدرن، موجب شیوع منکرات در جوامع شهری گردید و کافی بود با عدم ممانعت و سختگیری دولت، به طور علنیتر و گستاخانهتر رواج یابد و این امر در حکومت رضاشاه تحقق یافت، بهگونهای که احساسات عمومی را جریحهدار ساخت.
گفته شده که رضاشاه خود از هواداران برپایی عشرتکده بود و با قانونی مربوط به مهرماه ۱۳۱۱ مبنی بر غیرقانونی کردن عشرتکده مخالفت کرد.
نقل خاطره از زبان یکی از شاهدان عینی در این زمینه جالب است.
براساس این خاطره، رئیس شهربانی یزد شبی فرد روضهخوانی را مورد بازجویی قرارداد که کجا بوده؟ روضهخوان مزبور (بهنام سید عبدالحکیم) برای فرار از مزاحمت رئیس شهربانی به دورغ پاسخ داد که به محله بدکاران رفته بودم! با شنیدن این سخن، رئیس شهربانی از وی عذرخواهی کرد و به او احترام گذاشت! [۱]
… بخش دیگری از منهیات خلاف شرع در این دوره از طریق نوشتههای ادبی و رمانها و اشعار ترویج میشد. تئاتر و سینما نیز نقش مهمی در اشاعه فحشا و منکرات داشتند. بویژه مفاسد فیلمهای مبتذل هالیوود بر جامعه شهری از سوی سفرنامه نویسان خارجی نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
فیلمهایی که بنابر نوشته مطبوعات آن زمان به گونهای مهیج شهوت و عشقبازی بود که حتی پیرمردهای هشتاد ساله را هم تحریک میکرد، چه رسد به جوانهای عزب و دختران معصوم.[۲]
- محمد حقی
- آینه دانشوران، سازمان اسناد ملی، پاکت ۳۰۴۷٫ ر.ک. به فصل نهم همین کتاب، خاطرات و خطرات، صص ۱۴۸ و ۴۸۹
- کتاب علما و رژیم رضا شاه – حمید بصیرت منش – نشر عروج
کانال تلگرامی نویسنده: https://t.me/haghnevesht
دشمن خوب جایی دست گذاشته
روی حیا و غیرت، به نظرم ما اگر از جایی شکست بخوریم همین ماجرا است