
مؤسسه امام خمینی
چشمانداز مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در افق ۱۳۹۷
با امید به فضل الهی و عنایات ویژه حضرت ولی عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسایی و پاکی مدیران، استادان، محققان، دانشپژوهان و کارمندان و در مسیر تحقق آرمانهای امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری«دام ظله»، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در افق چشمانداز دهساله،نهادی حوزوی است با جایگاه نخست و الهامبخش در سطح مراکز علوم انسانی اسلامی در داخل و خارج کشور و دارای تعامل سازنده، اثرگذار و پویا با مراکز آموزشی و پژوهشی معتبر جهان در جهت تبیین، تبلیغ و ترویج اندیشههای ناب اسلامی در حوزههای گوناگون علوم انسانی و تحقق بخشیدن به ارزشها و فرهنگ اسلامی در جهان.
مؤسسه در افق این چشمانداز دارای ویژگیهای ذیل خواهد بود:
۱٫ مهمترین و قویترین مرکز تولید دانش در زمینه علوم انسانی با رویکرد اسلامی در داخل کشور؛
۲٫ الهامبخش، اصلاحگر و تحولخواه در سایر مراکز حوزوی و دانشگاهی و دارای تعاملی سازنده و رو به رشد با مراکز علمی معتبر در خارج از کشور؛
۳٫ دارای مراکز وابسته آموزشی، پژوهشی و انتشاراتی در رشتههای مختلف علوم انسانی؛
۴٫ دارای شعبههایی در داخل و خارج کشور؛
۵٫ ارائهدهنده افکار و اندیشههای نوین، عمیق و مستدل اسلامی در حوزههای علوم انسانی برای سطوح مختلف جامعه؛
۶٫ تأمینکننده منابع آموزشی و پژوهشی معتبر برای مراکز دانشگاهی و حوزوی در زمینه علوم انسانی ـ اسلامی؛
۷٫ تلاشگر علمی و عملی در جهت وحدت حوزه و دانشگاه و اسلامیسازی دانشگاه؛
۸٫ تربیتکننده دانشپژوهان، مربیان، استادان و محققانی آگاه و متعهد نسبت به مبانی اعتقادی و ارزشی اسلام، انقلاب و نظام اسلامی، متخلق به اخلاق اسلامی در همه عرصهها، فعّال، مسئولیتپذیر، برخوردار از وجدان کاری، انضباط علمی و عملی، مسلّط بر دستکم یکی از زبانهای خارجی، آشنا به جدیدترین دستاوردهای علمی در حوزه تخصصی خود، توانا در تولید علم، آگاه و حساس نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی کشور، جهان اسلام و بینالملل و مفتخر به روحانی بودن؛
۹٫ دارای محیطی سالم، نشاطانگیز و سرشار از ارزشهای اسلامی؛
۱۰٫ مجهز به جدیدترین ابزارهای آموزشی، پژوهشی و تبلیغی روز.
ارزشها
۱٫ اعتلا و تعمیق معرفت و بصیرت دینی بر پایه قرآن و مکتب اهلبیت(ع)؛
۲٫ حفظ و گسترش فرهنگ و ارزشهای والای نظام سیاسی اسلام و جمهوری اسلامی در اندیشه و عمل؛
۳٫ دفاع معقول و مستدل از باورها و ارزشهای اسلامی و مبارزه با انحرافات و شبهات فکری و اعتقادی؛
۴٫ اعتقاد به جامعیت و کارآمدی آموزههای اسلامی در قلمرو علوم انسانی؛
۵٫ حاکمیت گفتمان دینگرایی و دینمحوری در جریان فعالیتهای آموزشی و پژوهشی؛
۶٫ رشد فضایل اخلاقی و تقویت روحیه دینمداری، ولایتمحوری، اخلاص و مسئولیتپذیری.
خطمشیها
۱٫ مؤسسه تحت اشراف و نظارت عالیه مقام معظم رهبری«حفظهالله» است و بودجه آن از سوی معظم له تأمین میشود.
۲٫ مؤسسه همواره بخشی از حوزه علمیه خواهد بود و در جهت حفظ و تقویت ارزشها و دستاوردهای حوزه تلاش خواهد کرد و هیچگاه شئون و وظایف و رسالت روحانیت را تحتالشعاع مسائل دیگر قرار نخواهد داد.
۳٫ مؤسسه بر اساس مصوبات هیئت رئیسه و مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در راستای تحقق منویات امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری«دام ظله» فعالیت میکند.
۴٫ تعامل با آموزش عالی کشور و استفاده از تجارب و تخصص نیروهای متعهد دانشگاهی، همواره از اصول کاری مؤسسه خواهد بود.
۵٫ رسالت اصلی مؤسسه تربیت متخصصان و کارشناسان متعهد در زمینههای مختلف علوم انسانی با پشتوانه مطالعات و تحقیقات اسلامی و تدوین متون آموزشی و کمکآموزشی رشتههای گوناگون علوم انسانی با نگرش به منابع اسلامی است.
راهبردها
۱٫ تأکید بر اشراف و نظارت مقام معظم رهبری«حفظه الله» بر مؤسسه و اجرای کامل منویات ایشان و ارتباط سازمانی با معظم له؛
۲٫ مستقر و نهادینهساختن مدیریت دانش به منظور ارتقای سطح بهرهوری در مؤسسه از طریق ساختار سازمانی؛
۳٫ تدوین ساختار جامع متناسب با چشمانداز، ارزشها و خط مشیها به منظور افزایش اثربخشی، شفافشدن روابط بخشها و تنظیم بودجه بر اساس نیاز آنها؛
۴٫ تهیه و تدوین اولویتهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی ـ تربیتی با استفاده از نیروهای متخصص و متعهد و قالبهای رایج و نوین و ابداعی و با توجه به ظرفیتهای حوزه علمیه؛
۵٫ راهاندازی نشریات تخصصی در همه گروههای پژوهشی؛
۶٫ بسترسازی برای برگزاری برنامهها و دورههای معارف اسلامی برای قشرهای مختلف با استفاده از توانمندیهای مؤسسه و همکاری مؤسسات و نهادهای ذیربط؛
۷٫ توسعه فعالیتهای غیرحضوری با استفاده از ظرفیتهای آموزشهای مجازی و از راه دور در مقاطع سهگانه کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری؛
۸٫ تلاش در جهت نشر دستاوردهای علمی مؤسسه به زبانهای رایج دنیا از طریق تدوین برنامه جامع آموزش زبان و تأسیس مرکز آموزش زبانهای خارجی؛
۹٫ استفاده از ظرفیتهای موجود در حوزههای علمیه و نهادهای علمی کشور در جهت توسعه فعالیتها و تأسیس شعبههایی در داخل کشور؛
۱۰٫زمینهسازی برای اجرای برنامههای آموزشی مؤسسه و تأسیس شعبههایی در خارج از کشور با استفاده از ظرفیتهای مراکز اسلامی در کشورهای خارجی؛
۱۱٫افزایش اثربخشی مؤسسه در تعامل با مراکز علمی و فرهنگی داخل و خارج از کشور برای تولید علم و جنبش نرمافزاری با بهرهگیری از توانمندیهای موجود؛
۱۲٫برقراری ارتباط مستمر با فارغالتحصیلان و پشتیبانی و تغذیه فکری و علمی آنان به منظور نشر فرهنگ اسلامی و استفاده از ظرفیتهای آنان در راستای اهداف و آرمانهای مؤسسه.
این سند چشمانداز در تاریخ ۱۹/ ۱/ ۱۳۸۷ در هیئت رئیسه مؤسسه به تصویب رسید.
«این مؤسسه ی خوب، جامع و کامل میتواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»
مقام معظم رهبری
در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
مؤسسه آموزشیوپژوهشی امام خمینی(ره) تحت نظارت عالیه مقام معظم رهبری «دامتبرکاته» اداره میشود و رییس و مدیر آن از سوی رهبر معظم انقلاب«مدظلهالعالی » تعیین میشود. در حال حاضر، این مهم از سوی معظمله به فیلسوف و حکیم فرزانه حضرت استاد علامه محمدتقی مصباح یزدی دامتبرکاته واگذار شده است. ایشان بهعنوان یک فقیه، مفسر، فیلسوف، ژرفاندیش متفکر و آیندهنگر و صاحبنظر در مسایل اساسی اسلامی، از دیرباز، مسایل و مشکلات حوزههای علمیه و نیازهای جامعه و نظام اسلامی را به صورت عمیق شناخته و در راستای آن به ارائه طرحها و برنامههای بدیع پرداختهاند که از آن جمله می توان به تأسیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، و هدایت، مدیریت و توسعه کمی و کیفی آن اشاره کرد.
معاونت آموزش
معاونت آموزش، متصدی امور آموزشی مؤسسه در سه مقطع کــارشــناسی (حضوری و نیمه حضوری)،کارشناسی ارشد و دکتری میباشد. هم چنین، برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت برای مراکز مختلف دیگر بر عهده این معاونت است. این معاونت فعالیتهای آموزشی خود را در چارچوب مصوبات شورای عالی حوزه، شورای عالی انقلاب فرهنگی و با کسب مجوز و نظارت رسمی وزارت علوم تحقیقات و فناوری انجام میدهد. این معاونت عهده دار برگزاری رشتههای مختلف در ۱۷ گروه: اخلاق، ادیان، اقتصاد، تاریخ، تاریخ اندیشه معاصر، تفسیر و علوم قرآن، جامعهشناسی، حقوق، روانشناسی، زبان، عرفان، علوم تربیتی، علوم سیاسی، کلام، فلسفه، مدرسی معارف، مدیریت و در مقاطع کارشـنـاسـی، کارشنـاسـی ارشــد و دکتــری میباشد. هدف اصلی این معاونت، ایجاد فضا و امکانات لازم برای دانش پژوهان و تربیت محققین و نظریهپردازانی است که با تسلط بر مبانی اسلامی بتوانند نظریههای مختلف در علوم انسانی را نقد و بررسی و دیدگاه اسلام را در آن زمینه تبیین نمایند و پاسخ گوی نیازهای اجتماعی، فکری و فرهنگی جامعه اسلامی باشند.
تلفن: ۳۲۱۱۳۳۰۶-۰۲۵
آموزشهای آزاد
مدیریت آموزش های آزاد با هدف آموزش مبانی اندیشه اسلامی در معاونت آموزش مؤسسه امام خمینی(ره) تشکیل شده است و تا کنون با برگزاری بیش از ۲۰۰ دوره با حضور بیش از ۵۰۰ استاد برجسته، مبانی اندیشه اسلامی و مباحث معرفتی و بصیرتی را برای ۸۶۵۸۷ نفر از دانشجویان، بسیجیان و نهادهای مختلف برگزار نموده است. همچنین این مدیریت، در راستای جذب و تربیت استاد مبانی اندیشه اسلامی، تاکنون چندین دوره تربیت مدرس برگزار کرده است.
مدیریت آموزشهای آزاد تاکنون دورههای طرح ولایت دانشجویی، طرح ولایت دبیران، طرح ولایت ویژه نخبگان، طرح ولایت طلاب، طرح بصیرت، طرح طلیعه ولایت، طرح حکمت، طرح معرفت، طرح سلمان، طرح حجاب و عفاف، دورههای مستقل و … را در سطح کشور برگزار نموده است.
۳۲۱۱۳۶۲۷ ۰۲۵
معاونت پژوهش
پژوهش وتولید علم در حوزه علوم انسانی اسلامی و نقد عالمانه نظریههای سایر مکاتب، در این حوزه از رسالتهای اصلی حوزه معاونت پژوهش است. تولید علم اسلامی در حوزه علوم اسلامی و دفاع مستدل از اندیشههای نوین اسلامی، تدوین آثار فاخر در عرصههای گوناگون دانش اسلامی و علوم انسانی، تدوین متون درسی برای بخش آموزش حضوری و سایر مراکز وابسته به مؤسسه و تبادل علمی با مراکز حوزوی و دانشگاهی در داخل و خارج کشور از جمله برنامههای معاونت پژوهش در راستای تحقق چشمانداز ده ساله مؤسسه و نیل به اهداف پژوهشی آن میباشد.
معاونت پژوهش مؤسسه برای رسیدن به اهداف پژوهشی مندرج در سند چشمانداز مؤسسه، از همکاری اعضای هیئت علمی، محققان و همکاران علمی در قالب ۱۶ گروه علمی بهره میگیرد.
گروههای علمی عبارتاند از: ادیان، اقتصاد، تاریخ، تاریخ اندیشه معاصر، تفسیر، جامعهشناسی، حقوق، رواشناسی، زبانهای خارجی، عرفان، علوم تربیتی، علوم سیاسی، علوم قرآنی، فلسفه، کلام وفلسفه دین و مدیریت.
Research.iki.ac.ir
۰۲۵۳۲۱۱۳۴۳۵
تلفن: ۴۷۲ – ۳۲۱۱۳۴۷۱-۰۲۵
نشریات عمومی
۱٫پرتو سخن
۲٫ خانه خوبان
۳٫ نشریه پویا
۴٫ دیدار آشنا
۵٫ دانش پژوه
معاونت فناوری اطلاعات
معاونت فناوری اطلاعات از سال ۱۳۹۰ تأسیس شد. این معاونت پیشتر با نام معاونت اطلاعرسانی شناخته می شد.
نظارت بر پایگاهها و شبکه رایانهای مؤسسه، نظارت بر امور و عملیات سخت افزاری و نرم افزاری مؤسسه در زمینههای برنامه ریزی و اجرایی فناوری اطلاعات، مطالعه، ارزیابی و پشتیبانی وسایل، لوازم و ابزار سخت افزاری در جهت بالابردن سطح کارایی بخشهای مختلف مؤسسه، پشتیبانی و اجرای کلیه امور سمعی و بصری برنامههای مؤسسه هم چون: همایشها، نشستها و برنامههای تالار، از وظایف و فعالیتهای این معاونت است.
معاونت فناوری اطلاعات از اداره کل پایگاهها، اداره کل رایانه، اداره کل رسانه، دفتر مطالعات و تحقیقات فناوری اطلاعات، و مدیریت گسترش خدمات فناوری، تشکیل شده است.
تلفن: ۳۲۱۱۳۴۱۱-۰۲۵
معاونت تربیتی فرهنگی
به منظور تقویت و بهبود امور تربیتی و فرهنگی دانشپژوهان، کارمندان و خانوادههای آنان، معاونت تربیتی فرهنگی با تشکیل مدیریتهای: فرهنگی، مشاوره، امور دانشپژوهشی، تربیت مربی اخلاق، سنجش و ارزیابی و تشکیل کمیته طرح وبرنامه، رسالت خود را انجام میدهد.
هدف اصلی مدیریت فرهنگی، تعالی بخشیدن به سطح آگاهیهای دینی، اخلاقی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و زمینهسازی برای رشد استعداد هنری و پرورش مهارتهای زندگی و ایجاد نشاط روانی و معنوی نیروههای فعال مؤسسه بهخاطر کارمندان و خانواده محترمشان است.
آشنایی و ترغیب دانشپژوهان به برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، ایجاد روحیهای با نشاط و شاداب در بین دانشپژوهان و ارتقای سطح بینشهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و … دانشپژوهان و خانوادههای محترم آنان از مهمترین فعالیتهای مدیریت امور دانشپژوهی است.
مدیریت مشاوره با الهام گرفتن از آموزههای دینی و با بهکارگیری شیوههای نوین علمی درصدد حل مشکلات رفتاری، روانی و تمهید مهارتهای لازم برای داشتن یک زندگی ارام، سالم و رو به رشد در ابعاد مختلف مادی و معنوی برای همه دانشپزوهان، کارمندان و خانوادههای انان است.
farhangisite.ir
۲۰-۳۲۱۱۳۱۱۹-۰۲۵
انتشارات
انتشارات موسسه هم اکنون یکی از چند ناشر بزرگ ایران به شمار میرود که تاکنون بیش از ۷۰۰ عنوان کتاب را چاپ و منتشر کرده است و تاکنون هشتاد وسه رتبه کسب نموده که ده بار به عنوان ناشر نمونه انتخاب شده است. همچنین این انتشارات مرکز پخش بیش از ۷ هزار عنوان کتاب در زمینه علوم اسلامی انسانی نیز میباشد و در بیشتر مراکز استانها مهم دارای نمایندگی است.
تلفن: ۳۷۸۳۲۱۹۳ – ۳۷۷۴۲۳۲۶-۰۲۵
مرکز پژوهشی دایره المعارف علوم عقلی اسلامی
یکی از پروژههای بلندمدت پژوهشی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) پروژه تدوین فرهنگنامهها و دایره المعارف علوم عقلی اسلامی است. بدین منظور مرکزی مستقل با همین نام (مرکز پژوهشی دایره المعارف علوم عقلی اسلامی) از سال ۱۳۸۰ شمسی به دستور ریاست محترم موسسه حضرت علامه آیتالله مصباح یزدی به طور رسمی تاسیس گردید تا متکفل اجرای این پروژه تحقیقاتی گردد.
این مرکز در فعالیتهای خود سه هدف ذیل را در پیش گرفت:
- هدف اولیه و کوتاه مدت: انجام تحقیقات مقدماتی و بنیادین در هر یک از علوم عقلی اسلامی
- هدف میان مدت: تهیه فرهنگ نامه های علوم عقلی
- هدف اصلی و بلند مدت: تهیه دایره المعارف جامع علوم عقلی اسلامی
۳۲۱۳۷۲۲۲-۰۲۵
دانشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
(مرکز آموزش مجازی موسسه امام خمینی(ره)
دانشگاه فرهنگ و معارف اسلامی وابسته به مؤسسه امام خمینی«ره» در سال ۱۳۸۵ با حضور ریاست محترم مؤسسه حضرت آیتالله مصباح یزدی افتتاح شد.
این دانشگاه در دو حوزه آموزشهای مجازی و نیمهحضوری برای عموم علاقهمندان معارف اسلامی به ارائه خدمات آموزشی پرداخته است و اهداف آن عبارتند از:
• ترویج جهانی معارف ناب اسلامی؛
• پاسخگویی به شبهاتی در خصوص معارف اسلامی شیعی؛
• طراحی شیوههای نوین در آموزش از راه دور
• تلاش در بکارگیری آخرین فناوریهای روز دنیا در تولید محتوای مکتوب
• رشد کمی و کیفی آگاهی مسلمانان جهان از معرفت دین
• همکاری با مراکز دینی جهت ترویج آموزههای اسلامی
و …
۵-۳۲۹۰۸۱۹۳-۰۲۵
- جناب آقای حسین کاوه